Bli stark med övningar med gummiband

Om du tränar löpning eller någon annan konditionsträning är det viktigt att du även kompletterar med styrka och stretching. Genom att inkludera ett gummiband i din träningsrutin kan du stegvis bygga upp musklerna samt stretcha innan och efter löppasset. Här hittar du tips på de bästa övningarna med gummiband.

Löpning är en mycket bra träningsform som ger både kondition och styrka. Det kan dock vara en god idé att variera löpträningen med andra övningar för att se till att alla muskelgrupper tränas. Du behöver inte gå till gymmet och använda maskiner för att uppfylla det ändamålet. Det räcker med att du har ett gummiband som du kan använda innan eller efter löpträningen.

4 bra övningar med gummiband

De flesta använder banden för att få extra motstånd i vanliga styrkeövningar som benböj, situps och axelpress. Du hittar ett brett utbud av gummiband för träning hos rehabgrossisten.se

Bra gummibandsövningar för löpare är följande:

• Knäböj med sidospark. Stärk musklerna i lår och rumpa med hjälp av gummibandet. Knyt bandet i en ögla och trä det runt foten. Därefter sitter du i knäböjande ställning och sparkar ut åt sidan med ett ben i taget.
• Sittande rodd. Det här är en mycket effektiv och skonsam övning som tränar biceps, axlar och rygg. Sitt på en yogamatta och låt benen vara utsträckta framåt. Trä gummibandet runt fötterna och håll i båda ändarna av bandet med händerna. Sitt med rak rygg och se till att axlarna vilar bakåt. Dra bandet mot nedre delen av magen samtidigt som du spänner skulderbladen. Gå långsamt tillbaka och repetera sedan igen.
• Bicepscurl. Gummiband är perfekt för överkroppen, inte minst armar och axlar. Träna musklerna på framsidan av överarmen med den här enkla övningen. Stå med fötterna på gummibandet och håll i ändarna eller handtagen. Armarna ska vara utsträckta vid sidan av kroppen. Böj armarna så att bandet dras ut. Bromsa när du sträcker ut armarna igen.
• Situps. Gör dina vanliga situps på ett roligare och effektivare sätt med gummiband! Fäst den ena änden av bandet på något tungt på golvet. Säkerställ att bandet sitter fast ordentligt. Ligg ner på rygg och greppa den andra änden av bandet med båda händerna. Gör en situp till sittande lägga och gå långsamt tillbaka till liggande läge. Efter några situps kommer du känna hur bandet gör situpsen jobbigare, men mer kontrollerade.