knäskada

Undvik skador vid löpning: De 8 bästa tipsen

Löpning är ett utmärkt sätt att komma i form, men det kan också vara hårt för kroppen om du inte är försiktig. För att undvika skador är det viktigt att veta hur man stretchar och värmer upp ordentligt innan man springer, och hur man behandlar eventuella skador som kan uppstå.

Här är åtta tips som hjälper dig att undvika skador när du springer:

Tips 1. Stretching

Värm upp med en dynamisk stretchingrutin innan du springer. Detta hjälper till att mjuka upp dina muskler och förbereda dem för det kommande träningspasset.

Tips 2. Gradvis hastighet

Börja långsamt och öka gradvis din hastighet och distans när du blir mer bekväm med löpning.

Tips 3. Lämpliga skor

Se till att du har ordentliga skor som stödjer dina fötter och ger tillräcklig dämpning.

Tips 4. Håll koll

Var medveten om din omgivning och var försiktig med eventuella hinder eller ojämna ytor som kan få dig att snubbla.

Tips 5. ”Hydrate before you die, mate”

Drick mycket vatten före, under och efter löpningen för att hålla dig vätskeklar.

Tips 6. Avbryt direkt vid smärta

Om du börjar känna smärta eller obehag när du springer, sluta omedelbart och vila tills smärtan avtar. Ignorera inte detta! Detta gäller även saker som skavsår, och ”små smärtor”. Dessa kan ofta växa till något starkare. Och prova produkter för att förebygga skavsår så du slipper detta.

Tips 7. Svalka och vila

När du har sprungit färdigt ska du svalka av dig med en lätt promenad eller joggingtur och sträcka ut alla muskler. Det är också viktigt att vila tillräckligt mellan löprundorna så att kroppen kan återhämta sig.

Tips 8. Träna med en kompis

Ett bra sätt att komma igång är att prova springa med en kompis!

Bonus: Tips 9. Prata med din läkare

Om du är nybörjare på löpning eller om du är orolig för din hälsa eller kondition är det alltid en bra idé att rådgöra med en läkare eller annan sjukvårdspersonal innan du börjar.

Nu när du vet hur du undviker skador vid löpning kan du ge dig ut och njuta av fördelarna med denna fantastiska motion! Se bara till att följa dessa tips och lyssna på din kropp, så är du på god väg att hålla dig skadefri. Lycka till med löpningen!