Sov bekvämt för bästa möjliga återhämtning

Den som ligger ner skönt sover också skönt. Att sova på en knölig eller för tunn madrass och i fel ställning bäddar inte direkt för en god återhämtning efter tung träning. Sluta vakna med ont i nacken eller ryggen genom att köpa rätt kudde och madrass.

När du tränar mycket är det också viktigt att du låter kroppen återhämta sig under natten. Det gör du genom att sova gott och för att sova gott behöver du en skön säng, en bra kudde för nacken och rätt temperatur i rummet. Du behöver också ha tyst omkring dig.

Så viktig är kudden

Kudden är det som huvudet vilar på, inte bara under natten utan kanske även när du sitter upp i sängen och tittar på tv och liknande. Det finns mängder av olika kuddar med olika fyllning numera och du kan även hitta speciella nackkuddar som ger extra stöd för nacken. Fundera över vad du tycker känns skönt och vilken sovposition du oftast har. Sover du på mage bör du nämligen köpa en lägre kudde eftersom du annars riskerar att svanka under natten och få ont i ländryggen.

Fyllning i kuddar:

  • Dun och fjädrar
  • Fibrer av syntetmaterial
  • Silke
  • Bomull

Vissa fyllningar är hårdare än andra så här är det du som avgör.

Madrassen

Madrassen är nästan det viktigaste när du ska köpa en ny säng. Du kan också välja ut bara madrassen till din befintliga säng. Ibland är det nämligen bra att byta, eftersom den blir nerlegad eller för mjuk med tiden. En bäddmadrass kan du lätt vända på men en sängmadrass är det svårare att göra någonting med.

När du väljer madrass är det a och o att du vet vilken sovställning du främst brukar ha när du sover. Att välja madrass kan vara lite knepigt ibland, speciellt om ni är två som ska dela på den. Det går dock bra att skräddarsy madrasser idag och välja olika tyngdpunkter på olika delar av madrassen. Testa många olika varianter innan du eller ni bestämmer dig/er för vad som ska väljas. Köp inte en madrass på nätet om den inte har provats ut först.

Sömn är nyckeln till god återhämtning

Alla människor behöver sova ordentligt för att klara vardagen. För lite sömn kan i värsta fall bidra till utmattning, stress, irritation, sjukdomar och depression. Du blir ofta orkeslös om du sover dåligt, i alla fall om det håller i sig en längre tid. Undvik att ta sömntabletter innan det verkligen inte finns någon annan utväg. Kolla istället hur du faktiskt sover. Hur är din säng egentligen? Blir du ofta störd när du sover eller när du försöker somna? Är du stressad i livet i allmänhet? Vissa saker kan du få bukt med relativt snabbt, speciellt om det rör ergonomin. Det är viktigt att hitta rätt säng för din kropp och dina sömnvanor. Tränar du mycket kanske du vill ha en motorstyrd säng så att du kan häva upp benen och överkroppen som du vill. Det kan vara rätt så skönt att ha benen i höjdläge då och då om de är trötta efter all löpning.