Därför ska du prioritera sömnen som löpare

Bra sömn är nödvändig för att din kropp ska må bra och vara skadefri. Du behöver även sova för hjärnans skull. När du är utvilad mår du inte bara bättre utan kan dessutom springa snabbare. Prioritera en skön säng med bra madrass för att alltid kunna ha en skön sovställning och sova gott.

För att du ska må bra och kunna prestera i löpspåret är sömnen viktig. Sömnen påverkar ditt immunförsvar, din mentala hälsa och funktion, dina matval och hur bra du lär dig saker. Sömn är även otroligt viktig för den motoriska inlärningen. För att du ska sova optimalt som löpare är det en bra idé att prioritera din säng och madrass. Ett tips är att investera i en bra madrass. Det finns tempur madrasser som med sitt formbara material anpassar sig till din kropp. En tempur madrass skapar en skön tryckavlastning för din kropp vilket är fördelaktigt för sömnen. Det finns olika tempur madrasser att välja mellan, hitta en modell som passar din kropp bäst. Med rätt tempur madrass kan du skapa den optimala sovställningen och därmed sova bra.

Kroppen återhämtar sig under natten

När du sover återhämtar sig kroppen vilket gör att den orkar med vardagens påfrestningar och löpningen. För att du hela tiden ska utvecklas som löpare behöver du prioritera sömnen tillsammans med bra kost. Att sova ungefär 7-9 timmar per natt är ett bra riktmärke. Tänk dock på att sex timmars kvalitativ sömn är bättre än nio timmars dålig sömn. Förutom en bra säng är det betydelsefullt att ha det mörkt och svalt i sovrummet. Det finns många bra tips för att förbättra sömnen.

Löpningen påverkas av dålig sömn

Om du sover dåligt några nätter kan du snabbt märka av detta i löpningen. Löpningen kan upplevas som mer ansträngande än vanligt om du inte prioriterar din sömn. Även om lungorna och muskulaturen kan prestera som vanligt kan du inte utnyttja kroppen till fullo om hjärnan sänder signaler till kroppen om att det är jobbigare än det borde vara. Du kan även få en svacka i träningsmotivationen av dålig sömn.