Ta löpningen till nästa nivå – skaffa pool

Att skaffa pool är en bra investering för inbitna löpare. Att komplettera löpningen med simning ger nämligen bra variation i träningen. Att bada i pool är också en bra återhämtningsmetod för löpare.

Du som löptränar har säkert koll på den senaste utrustningen och de bästa övningarna men vill du få ut det mesta av löpträningen bör du även ta dig en titt utanför löparvärlden. Något av det bästa du kan göra för din löpning är nämligen – att simma.

Varför löpning och simning?

En skimrande blå pool i trädgården är inte bara lyx. Att köpa poolpaket är också en bra investering för löpningen. De senaste åren har en svensk poolboom uppstått och är du löpare har du all anledning att haka på trenden.

Den inbitne löparen letar ständigt efter nya sätt att ta träningen till nästa nivå, men glömmer lätt att variera med andra träningsformer. 1177 rekommenderar varierad träning och ger löpträning och simning som kompletterande förslag för nybörjare men även för den träningsvana som vill öka sin prestation är det en god idé. Att variera löpningen med annan träning hjälper till att hålla motivationen uppe vilket i sin tur ger dig bättre resultat. Du får även en jämnare belastning på olika muskelgrupper vilket minskar risken både för överträning och underträning på olika kroppsdelar.

Just simning är ett utmärkt komplement till löpning av flera anledningar. Simningen tränar benen och konditionen precis som löpning men är en ”mjukare” träningsform. Detta gör också simningen till ett bra alternativ när du måste ta paus från löpningen på grund av förslitning eller andra skador men vill inte tappa formen. Dessutom tränar simningen upp styrkan i rygg, axlar och armar vilket, kanske något oväntat, har god effekt på löpningsförmågan. Enligt forskningen finns även ett samband mellan simning och förhöjd lungkapacitet och därmed förbättrad kondition och andningsförmåga.

Andra fördelar med pool

Som om allt detta inte vore nog finns det även andra fördelar med att som löpare skaffa pool:

• Ett dopp i poolen är bra mental återhämtning efter ett pass
• Du kan stretcha ut ömma muskler i vattnet
• Vill du köra triathlon är du förberedd – lägg bara till cykling
• Efter ett svettigt pass en varm sommardag finns inget bättre än att komma hem och slänga sig i sin egen pool!